Translate

dimecres, 29 d’abril del 2015

REFLEXIONS DES DE TRANTOR



TRANTOR és un planeta fictici de les novel·les de la Saga de la Fundació de l'escriptor de ciència ficció Isaac Asimov. Trantor és la capital de l'Imperi Galàctic. Posteriorment, després de la caiguda de l'Imperi, Trantor queda aïllat de tot esplendor tecnològic, sofrint un procés d'involució en què els seus habitants, majoritàriament agraris, nomenen al planeta Hame, que segons Asimov és una distorsió de la paraula "Home ", que en anglès vol dir" Llar ".

TRANTOR apareix per primera vegada en els relats curts de la Saga de la Fundació, en la novel·la Pebble in the Sky.

És l'any 12.020 G.E. i l'emperador Cleon I s'asseu al tron imperial de TRANTOR. Aquí a la gran capital multifacètica de l'Imperi Galàctic, quaranta mil milions de persones han creat una civilització d'una complexitat cultural i tecnològica inimaginable. 

TRANTOR il·lustra la mentalitat dels éssers humans que comença en Les voltes d'acer, on la tecnologia humana tanca completament a la població, aïllant de l'exterior, tant de l'espai, com l'aire lliure.

Un dels edificis destacats és la Biblioteca de TRANTOR (també referida com a Biblioteca Imperial, Biblioteca de la Universitat de Trantor o Biblioteca Galàctica), en la qual els bibliotecaris es dediquen a emmagatzemar i catalogar el coneixement de la humanitat, fent-ho accessible des de terminals de ordinador. Aquesta descrivia a TRANTOR com "el centre del Govern Imperial per innombrables generacions, i en estar situat a les regions centrals de la galàxia entre els mons més densament poblats i avançats industrialment, és el nucli de població més ric i dens que la humanitat ha conegut ". 

Però a TRANTOR es fa palès allò de que res és el que sembla i el que ho és, no ho sembla. Tal com es revela al lector en la Segona Fundació, no tots aquests grangers són el que semblen, ja que TRANTOR és la seu de la Segona Fundació, que resideix al recinte de la Biblioteca Galàctica, les dependències es mantenen ben conservades (dels pocs edificis que va sobreviure al saqueig); els camperols respecten profundament als membres de l'organització, encara sense saber en realitat el que són: els poders psíquics dels integrants de la Segona Fundació compensen el problema de la manca de tecnologia, especialment amb la seva capacitat de control mental. 

És per això que serà des de TRANTOR on restaré per reflexionar... 
hi ha que acceptar, que és el que cal.


2 comentaris:

  1. Seguiré les teves reflexions, dons és el punt de trobada de les reflexions de les ànimes que, com la teva, busquen les respostes. Gràcies Dama

    ResponElimina
  2. Gràcies companya, prou saps que de respostes no anem sobrats i de reflexions menys. Les teves sempre són una llum en la boira i tenebres de la raó i el cor. 1001 reflexions de Drac, nimfa dels dons.

    ResponElimina