Translate

dijous, 19 de novembre del 2015

ELS 15 AJUSTAMENTS QUE ENS VAN FER HUMANS


a anys 60-30m    ANIMALS SOCIALS : Viure en grups

Els primers primats, el grup que inclou els micos i els éssers humans, van desenvolupar-se poc després que els dinosaures van extingir-se. Molts d’ells ràpidament van començar a viure en grups. Això significava que cada animal va haver de navegar per una complexa xarxa d'amistats, jerarquies i rivalitats. Així que la vida en grup pot haver impulsat un augment constant de la capacitat intel·lectual.

Fa anys 15-10m  SUBMINISTRAMENT AL CERVELL : Un gen per al flux sanguini

Els éssers humans, els ximpanzés i els goril·les són tots descendents d'un mico extint desconegut. En aquest avantpassat, un gen anomenat RNF213 va començar la seva ràpida evolució. Això pot haver augmentat el flux de sang al cervell mitjançant l'ampliació de l'artèria caròtida. En els éssers humans, les mutacions del gen RNF213 causen la malaltia de Moyamoya, en la qual l'artèria és massa estreta.

Fa anys 13-7m LA DIVISIÓ DELS SIMIS :  Els nostres gens comencen a canviar

Els nostres ancestres es van separar dels seus familiars-ximpanzé que va ser fa més de 7 milions d'anys. Al principi, haurien estat similars. Però dins de les seves cèl·lules, el canvi estava en marxa. Després de la separació, els gens ASPM i l’ARHGAP11B  van començar a canviar, igual que una regió anomenada HAR1. No està clar el que això va comportar, però l’HAR1 i l’ARHGAP11B estan involucrats en el creixement de l'escorça cerebral.

Fa anys <7m PUJADA DE SUCRE : Poder pel cervell

Després de l'escissió de la línia humana des de la línia de ximpanzé, dos gens mutats l’ SLC2A1 i l’ SLC2A4 van construir molta glucosa per transportar les dins i fora de les cèl·lules. Els ajustaments varen porta la glucosa lluny dels músculs cap els cervells dels primers homínids, donant així l’impuls que permetria créixer aquests cervells.

Fa anys <7m LES MUTACIONS DE LES MANS : Destresa afegida

Les nostres mans són tant extraordinàriament destres, que ens permet realitzar belles eines de pedra i escriure paraules. Això podria ser una mica en part a l'ADN anomenat HACNS1, que ha evolucionat ràpidament des dels nostres ancestres que es van separar dels ancestres dels ximpanzés. No sabem el que fa l’HACNS1, però és actiu en els nostres braços i mans a mesura que desenvolupen.

Fa 5.3-2.4m anys MANDÍBULES MÉS FEBLES : Més espai per al cervell

En comparació amb altres primats, els éssers humans no poden mossegar molt dur perquè tenim els músculs de la mandíbula febles. Això sembla ser en gran part a una mutació en el MYH16 gen, que controla la producció de múscul. Això va succeir fa entre 5,3 i 2,4 milions d'anys. Les mandíbules més petites podrien haver alliberat espai per al creixement del nostre cervell.

Fa 3.5-1.8m anys LA CARN AL MENÚ : Una dieta variada

Dels nostres avantpassats més antics simiescos la majoria menjaven fruita, però les espècies posteriors com Australopithecus van ramificar-se. A més de menjar una varietat més àmplia de plantes, com les gramínies, el que semblen haver menjat és molta més carn, i fins i tot massacrada amb eines de pedra. Més carn significa més calories, i menys temps dedicat a la masticació.

Fa 3,3 milions d'anys SENSE PÈL : Només borrissol corporal

Els éssers humans són micos gairebé sense pèl. Ningú sap per què, però va succeir fa 3-4 milions d'anys. Va ser llavors quan els polls del pubis van evolucionar, que només ens pot infestar una vegada que el nostre altre borrissol corporal s'havia anat. Exposada al sol, la nostra pell es va enfosquir. A partir de llavors tots els nostres avantpassats eren negres, fins que alguns humans moderns van sortir de les zones tropicals. Tan sorprenent com el fet que l'anàlisi genètica sigui capaç de datar un esdeveniment ocorregut en les profunditats de la història humana ho és una proposta per a determinar quan va començar a usar-se la roba. Té a veure amb els polls. En humans es distingeixen tres tipus: els polls del cap, els del cos i els púbics. Els del cos, al contrari que altres tipus de paràsits que infecten als mamífers, s'aferren a la roba, no pas al borrissol. Possiblement evolucionessin després que els éssers humans perdessin el borrissol corporal i comencessin a vestir-se.

Fa 3.2-2.5m anys NOMÉS CONNECTAR : Un gen de la intel·ligència

Un gen anomenat SRGAP2 es va duplicar en tres ocasions. Com a resultat, els nostres avantpassats tenien diversos exemplars, alguns dels quals podrien evolucionar lliurement. Una de les còpies mutades va resultar ser millor que l'original. Sembla haver estat la causa de les nostres cèl·lules cerebrals per extrudir més espines, cosa que els permet formar més connexions.

Fa 2,8 milions d'anys ELS CERVELLS MÉS GRANS : Simis pensants

Els éssers humans moderns pertanyen a un grup o "gènere" dels animals coneguts com Homo. El més antic conegut Homo fòssil, trobat a Etiòpia, és de 2,8 milions d'anys d'antiguitat. La primera espècie va ser probablement l'Homo habilis, encara que això ha estat qüestionat. En comparació amb els seus avantpassats, aquests nous homínids tenien cervells més grans.

Fa 200.000 anys - 2,5 milions NAIXEMENT DIFÍCIL : Un cap massa gran

Per als éssers humans, el part és difícil i perillós. A diferència d'altres primats, les mares gairebé sempre necessiten ajuda. Això es deu a caminar sobre dues cames: un canal pèlvic estret perquè el nadó passi a través, mentre que els nostres caps han crescut. Per compensar els parts difícils, els nadons humans neixen petits i més indefensos.

Fa 1 milió d'anys? CONTROL DEL FOC : Cremar coses

Ningú sap quan els nostres avantpassats van aprendre a controlar el foc. L'evidència directa més antiga prové de Wonderwerk UNA cova a L’Àfrica del Sud, que conté les cendres i es van cremar ossos de fa 1 milió d'anys. Però hi ha evidència homínids processaven els aliments fins i tot abans, i que podria haver inclòs cuinar amb foc.

Fa 600.000 anys - 1,6 milions TALK TALK TALK : Xarrera

Tots els grans simis tenen bosses d'aire en els seus tractes vocals, que els permeten manxar forts cops d’aire. Però els humans no ho fan, perquè les bosses d'aire fan que sigui impossible produir els diferents sons de les vocals. Els nostres avantpassats, aparentment les van perdre abans que divergir dels nostres cosins neandertals, el que suggereix que els neandertals també podria parlar. Segons un equip d'investigadors, l'anàlisi de raigs X de l'os hioide d'un Neandertal trobat el 1989 a l'enclavament arqueològic de Kebara (Israel) dóna suport fermament a la hipòtesi de que els neandertals podien parlar. 
L'estudi publicat a la revista 'PLoS ONE' suggereix que l'estructura de l'os hioide de l'home Neandertal és gairebé idèntica en comparació amb les propietats biomecàniques de l'os hioide de Kebara i el mateix os en l'Homo Sapiens. L'os hioide és l'únic os del tracte vocal i, per tant, l'única part del mateix que pot fossilitzar. Aquest os dóna suport a la laringe i serveix com ancoratge de la llengua i altres músculs necessaris per a la fonació, almenys en l'Homo sapiens.

Fa 500.000 anys      UN GEN PER L’IDIOMA : Cada vegada més conversa

Unes poques persones tenen mutacions en un gen anomenat FOXP2. Com a resultat s'esforcen per comprendre la gramàtica i pronunciar paraules. Això suggereix FOXP2 és crucial per a l'aprenentatge i l'ús de la llengua. El modern FOXP2 va evolucionar en l'ancestre comú d'humans i neandertals: Neanderthal FOXP2 s'assembla al nostre. 

Fa 100.000 anys       MENJAR CARBOHIDRATS : Baveig millorat

La nostra saliva conté un enzim anomenat amilasa, feta pel AMY1 gen, que digereix el midó. Els éssers humans moderns els avantpassats dels quals eren agricultors tenien més còpies de AMY1 que els d’avantpassats caçadors-recol·lectors. Aquest impuls digestiu pot haver ajudat als inicis de 'agricultura, establir assentaments i les societats modernes.


Fonts:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada